С 'Кутия от България - Foodie' постиламе трапезата за всички ценители на добрата храна. Българската кухня е феерия от вкусове, които галят сетивата и съчетават най-доброто от Балканите, Изтока и Средиземноморието. Подарете тази кутия, която съдържа традиционни български храни и напитки, произведени от нашенски фермери и фирми, с акцент върху качество и автентичен вкус. Всеки продукт идва с информация за историята му и съвети за консумация (може да изберете между български и английски език).

Цена: 65.00 лв

Кутия от България - Foodie

Цена: 65.00 лв

Какво ще откриете в кутията?

Сирене

Сирене

В България когато кажем ‘сирене’ винаги имаме предвид едно и също нещо - бяло саламурено сирене. Не говорим за чедър, пармезан или пък бри, защото бялото саламурено сирене е основен продукт в нашата кухня и традиционната му рецепта се е съхранила през годините. Слагаме сиренето в прочутото си ястие, наречено ‘Баница’, в традиционната ни ‘Шопска салата’, или пък просто като мезе докато се наслаждаваме на чаша вино или ракия.

Българското сирене обикновено се прави от краве мляко и зрее между 30 и 45 дни. В края на този процесс, то придобива уникален вкус. Според древна легенда българският хан Аспарух носил мляко в кожена торба на седлото на коня си и в края на пътуването си видял, че млякото се е превърнало в сирене. Насладете се на този деликатес, който ще Ви върне във времето на хан Аспарух и ще Ви покаже истинският български вкус!

 

Лютеница

Официалното определение за ‘Лютеница’ e зеленчукова апетитка/предястие. Това обаче не е достатъчно, така че нека Ви разкажем истинската история. Повечето българи предпочитат да си приготвят лютеницата у дома или в градината, обикновено през лятото. Това е най-подходящото време, защото тогава зреят чудните български домати, чушки, патладжани и моркови.

Представи си, че сте в красиво българско село. Влизаш в градината на стара къща и първптп нещо, което те посреща, е топлата усмивка на стопанина. Във въздуха се носи аромат на печени чушки, а децата тичат с кошници пълни с розови домати. Цялото семейство събира зеленчуците и следва автентичната рецепта за приготвяне на десетки буркани с лютеница, на които всички ще се наслаждават цяла година.

Така че не губи време, намажи лютеница върху филийка хляб и не забравяй, че ние я приготвяме с много любов ис най-хубавите зеленчуци от градините на нашите баби и дядовци.

Лютеница
Българско вино

Българско вино

Древните траки са произвеждали вино за първи път в Европа преди хиляди години по земите на днешна България. От тогава винопроизводството е запазена марка на българите. Дори самият Уинстън Чърчил а бил ценител на нашето вино и всяка година е поръчвал 500л червено мелнишко вино.

Фермери отглеждат грозде из цяла България, от планините на запад чак до Черноморието, а разнообразието от среда и климат допринасят за богатия избор от различни вина. Някои от най-известните традиционни български сортове за Мавруд, Памид, Гъмза, Траминер.

Съветваме Ви да се потопите в уникалната атмосфера на някоя малка българска винарна, скрита в мистични пещери или пък в най-малкия град в България - Мелник. Чърчил е бил мъдър човек, така че последвайте неговия пример и се насладете на уникалното българско вино!

Луканка / Суджук

Българските наденици са толкова многобройни колкото вкусовете и държавите, които през годините са повлияли на нашата кухня. Разнообразието включва сурови деликатеси, сурово-сушени и варено-пушени. Луканката например е сурово-сушен продукт, който традиционно се прави от свинско и телешко месо, кимион, черен пипер, сол, но съществуват различни вариации и рецепти.

Суджукът от друга страна се приготвя само от телешко месо и подправки по стара традиционна рецепта. Единствен по рода си, Горнооряховският суджук е първият защитен български кулинарен продукт със сертификат за специфично географско указание в ЕС. Нашият съвет е да се оставите разпознаваемият аромат на суджука да Ви води и да опитате прекрасния му вкус в съчетание с вино или ракия.

Луканка / Суджук
Шоколад “Гайо”

Шоколад “Гайо”

В тази кутия ще откриете не просто шоколад, а уникална феерия от джинджифил, канела, карамфил и ванилия Бурбон, създадена от майсторите в работилницата на Гайо Шоколад. 

Директната работа с какаовите зърна на място в работилницата, личното отношение, което майсторите влагат за направата на всяко едно блокче шоколад, правят това сладко изкушение перфектния подарък за всеки ценител.

 

 

Чубрица

Едва ли има българска къща, в която чубрицата да не е една от най-използваните подправки. През Античността чубрицата е била смятана за афродизиак а пиперливият й вкус е бил любим на древните римляни. Пълнени чушки, кюфтенца, яхнии - чубрицата е основна подправка за най-любимите български гозби. В тази кутия ще откриете както традиционната подправка, така и красива керамична купичка, в която можете да я сервирате.

Чубрица